Hiba
 • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 51
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Nőtt a születések száma

Az utóbbi két évben enyhén növekedett a szombathelyi lakosságszám. A korábbiaknál több gyermek születik a kórházban, de a halálozások aránya még mindig nagyobb ennél. Hogy a tendencia kedvezően alakul, az a beköltözőknek is köszönhető.
Enyhe növekedést mutat a szombathelyi lakónépesség száma, ám a tendenciát nem csupán a születések befolyásolják. A Polgármesteri Hivatal munkatársai a kórházból érkező információk és más bejelentések alapján napra pontosan vezetik a városban történő születések számát, és továbbítják azokat a Központi Statisztikai Hivatalnak. “2014. évben 1629 gyermek született Szombathelyen. Hát jelen pillanatban 2015-ben 975-nél tartunk, de hát ezt természetesen még folytatódik” - tájékoztatott Boros Eszter, a Polgármesteri Hivatal anyakönyvvezetője.

Az elmúlt öt év statisztikáiból kitűnik, hogy egy 2011-es jelentős visszaesést követően emelkedésnek indult az anyakönyvezésre bejelentett gyermekek száma a vasi megyeszékhelyen. Ezek az adatok a két szombathelyi szülészeten  regisztrált születésszámra vonatkoznak. A képet árnyalja, hogy megyénkben jelenleg csak Szombathelyen és Celldömölkön van lehetőség intézményi körülmények között szülni, míg korábban több településen is volt kórházi szülészet. Az otthonszülések száma nem jelentős, idén eddig ketten döntöttek úgy, hogy saját lakásukban hozzák világra a gyermeküket. A KSH adatai összetettebbek, ott a lakosságszám alakulását is figyelik. A 80-as években kezdődött csökkenő tendencia megállt, sőt a lakónépesség az utóbbi években enyhén növekszik. “A demográfiai folyamatok azért továbbra is kedvezőtlenek. Nevezetesen még mindig többen halnak meg, mint ahányan születnek. Körülbelül 300 fővel több az elhalálozás, mint az élve születés éves szinten” - mondta Novák Zoltán, a KSH szatisztikai tanácsadója.

A szombathelyi lakosságszám mégis növekszik, ennek okai a betelepülésekben keresendőek. Egyrészt a munkavállalási lehetőségek és a határ közelsége miatt többen költöznek ide, mint ahányan elhagyják a várost, másrészt pedig ez a vándorlási egyenleg meghaladja a természetes fogyásból eredő veszteséget is.


Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb