Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Uszoda, csónakázó-tó, költségvetés - a szeptemberi közgyűlésről jelentkezünk

A megszokottól eltérően szerdán tartja a nyári szünet utáni első rendes ülését a szombathelyi közgyűlés. A tervek szerint a nyilvános ülésen 23 témát, zárt ajtók mögött pedig további hét ügyet tárgyalnak majd meg a képviselők.
Vége a nyílt ülésnek, a következő rendes közgyűlés október 22-én lesz.

21:40
Feb-tagokat delegáltak, majd Foki Róbert, a sportközpont igazgatója rról beszél, hogy miért van szüksége még tízmillió forintra a HVSE-nek. Mint mondja, a költözés és a bevételek elmaradása miatt van szükség az összegre. 

20:30
A képviselők sorban szavaztak a magasabb vezetői álláshelyek betöltésére kiírásra kerülő pályázati felhívásokról. Most a két közgyűlés közti bezsámoló van soron. Horváth Attila arról érdeklődik Koczka Tibor alpolgármestertől, hogy mikénr lesznek megoldva a parkolási gondok a Minerva-lakótelepen. Mint mondja, már járt a helyszínen, volt, ahova megállni tilos táblákat raktak ki. Nehezíti azonban a helyzetet, hogy magánterületekről van szó. "Tudunk a problémáról, keressük a megoldást" - teszi hozzá az alpolgármester. Ipkovich György azt kérdezi, mit lehet tudni a pápalátogatásról és hogy miért nem voltak itt a karneválon a kaufbeureniek. Puskás Tivadar polgármester elmondja: október végén érkeznek vendégek a német testvérvárosból. Egyébként természetesen a fesztiválra is meghívták őket, de ezért nem jöttek most. 
Kelemen Krisztián javasolja, hogy tegyék rendbe az egykori Szent-Györgyi Albert Középiskola környékét, mielőtt beköltöznek a szakosztályok az épületbe.
Takátsné Tenki Mária arról beszél, hogy az idei Savaria Történelmi Karneválon minden eddiginél nagyobb volt a társadalmi összefogás, és üdvözölte azt is, hogy az idén sokkal több diák képviselte magát a fesztiválon.
Molnár Miklós alpolgármester a Járműipari és Mechatronikai Központ legutóbbi stratégiai ülésén történteket  ismerteti. Hozzáteszi: a következő fontos feladat a villamosmérnökképzés elindítása lesz.  
Végül egyenként szavaznak a javaslatokról. 

20:05 Emlékhelyet alakítanak ki

Civil kezdeményezésre a Gyöngyöshermán-Szentkirályi Polgári Kör védnökségével a Szombathely, Oroszlán-Vadász utcák kereszteződésében (az új játszótér területén) az egykori vasútállomás emlékére emlékhelyet alakítanak ki. Ágh ernő ismerteti a vasútvonal múltját. 
Az emlékhely gondozását egyébként a polgári kör vállalta, csak ezért megállapodást kell kötnie az önkormányzattal. 

19.50
A Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Kft-vel kapcsolatos döntések meghozatala van soron. Puskás Tivadar polgármester megismétli: az október 23-i ünnepi közgyűléstől kezdve a televízióban élőben közvetítik majd az üléseket. 

19:10
Hozzászólás nélkül fogadják el a fizető parkolási rendszer üzemeltetési díjának emeléséről szóló előterjesztést. Rábolintanak a Vasivíz beszámolójára is. 

19.00
A SZOVA első évi beszámolója következik. Czeglédy Csaba javasolja: a következő közgyűlésre vizsgálják meg, mennyibe kerülne az Aréna Savaria melletti futópálya felújítása, mert többek között a közvilágítás sem megoldott. Ipkovich György arról beszél, hogy sok problémát okoz a városban a kutyaürülék eltakarítása, ami egyébként veszélyes hulladéknak minősül. Azt javasolja, hogy dolgozzon ki egy rendszert erre a SZOVA, és ezt ajánlják fel más városoknak is. Az előterjesztést egyébként támogatja. Kopcsándi József is üdvözli, hogy megoldódtak a problémák, és sokkal jobb helyzetben van a társaság, mint egy évvel korábban. Hozzáteszi: ki kellene dolgzni egy rendszert azzal kapcsolatban, hogy miként segíthetnének a bérlakásokban lakóknak. Balassa Péter nem tarja jó ötletnek, hogy a cég öt évet előtörlesztett és ezért három év fizetési moratóriumot kapott. Molnár Miklós alpolgármester reagál: éppen azért ennyi időben maradtak, hogy még a választások előtt foglalkozzanak a témával és ne vigyék át a problémát a következő ciklusra. 

18:40
Módosítanák az önkormányzat versenyszabályzatát. A módosítás célja egyrészt a hatályos közbeszerzési előírásokhoz történő igazodás, ezzel az eljárási szabályok, szóhasználat pontosítása, másrészt a meghívandó gazdasági szereplők körének átlátható szabályozása. Czeglédy Csaba azt mondja: frakciója üdvözli a szigorításokat, de kéri, hogy mindenki tartsa be. Puskás Tivadar polgármester szerint is átláthatóbb lesz a szabályzat. 

18.20
A 86-os út építése miatt szükségessé vált a településrendezési terv módosítása. Az új nyomvonalon épülő, Egyházasrádóc felé menő szakaszról van szó. 

17.50 Ismét változhat a buszmenetrend
Az előterjesztés szerint  az Északnyugat- magyarországi Közlekedési Központ Zrt. a 8H és 10H jelzésű járatokon utas-számlálásokat végzett. A vizsgálata megállapította, hogy a 2015. március 2. napjától közlekedő 8H vonal (ÉNyKK – iQor Kft. között) járatainak napi utas-száma alacsony, egyes járatok kihasználatlanul közlekednek, míg a 10H vonalon a járatok kihasználtsága megfelelő.

kgyszept6

Lendvai Ferenc arra emlékezteti a képviselőket, hogy még ebben a hónapban lesz egy rendkívüli bizottsági ülés, amelyen átfogóan beszélhetnek a buszközlekedésről. Összegyűjtenék a problémákat, igényeket, és egyben átnyújtják majd a társaság képviselőinek. A képviselők ennek örülnek, de ettől függetlenül sorolják a problémáikat. 

17.40
Egy, a hivatalon belüli informatikai rendszer továbbüzemeltetéséről szól az ötös napirendi pont. Keringer Zsolt osztályvezető elmondja, hogy a mindennapi munka fontos része ez, többek között az adóbevallásokat is itt lehet intézni. További három évre hosszabbítanák meg a működését. 

15.40
Módosítják a költségvetést
A négyes napirendi pont megtárgyalásával kezdődik a szeptemberi közgyűlés délutáni etapja. Kopcsándi József szerint nem túl lényeges változásokat tartalmaz az idei költségvetés negyedik módosítása. Ez forintosítva 280 millió forintot jelent. Amit kiemel, hogy ismétlődni látszik az a helyzet, mi szerint többet fordítanak működésre és kevesebbet a felhalmozásra. Kelemen Krisztián arról beszél, hogy két új köztéri kamera telepítéséről döntött a közrendvédelmi bizottság, ebben kéri a testület elvi támogatását. Továbbá két millió forintot csoportosítana át a Joskar-Ola Lakótelep parkolóhelyeinek felfestésére, illetve hárommilliót a Micimackó Óvoda felújításának tervezésére. Balassa Péter azokat a tételsorokat sorolja, amelyekkel nem ért egyet. A Jobbikos képviselő azt mondja, nem támogatja a módosításokat. Tóth Kálmán nem érti, hogy miért szükséges még nyolcmillió forintot elkülöníteni a  Művelődési és Sportház függönycseréjére és hasonlókra. Illés Károly alpolgármester reagál: az épület pályázati forrásból újult meg, de annak az összege nem költhető el mindenre. 

Rettegi Attila a korábban elhangzottakkal kapcsolatban megjegyzi: nem kell attól tartani, hogy a költségvetés műküdési oldala elvenné a fejlesztések elől a lehetőséget. Az idei költségvetés számos, egyszeri kiadást tartalmaz, ezek jövőre már nem lesznek. 

Horváth Attila szerint vannak meglepő tételek a költségvetésben, ilyennek tartja az AGORA-nak szánt 8 millió forintot, vagy a Szent Márton-logó levédésére szánt hétmillió forintot. Jó iránynak tartja viszont, hogy minden képviselőnek van egyéni kerete, ő ebből oldotta meg a parkolók felfestését a saját körzetében. 

Szuhai Viktor üdvözli, hogy megújul a közvilágítás a Kárpáti Kelemen utcában. 

Molnár Miklós költségvetésért felelős alpolgármester azt mondja, a cél az, hogy jövőre ne vigyenek át hiányt. Így több jut majd a fejlesztésekre is. Az idei költségvetésben  több, az előző évről áthozott vállalás szerepel. "Nagyon jó esélyünk van arra, hogy a folyószámla-hitelt visszapótoljuk" - hangsúlyozza. Kitér arra is, hogy célszerűbb tavasszal felfesteni az útburkolati jeleket. Kéri az adott osztály vezetőjét, hogy a jövő évi költségvetés terhére készítsen egy összesítést, mennyibe kerülne a város útburkolai jeleinek rendbetétele, felújítása. Az alpolgármetser minden egyes kérdésre részletesen válaszol.  

Koczka Tibor alpolgármester is reagál az őt érintő kérdésekre. Hangsúlyozza: a szoros költségvetés miatt a sportra és a kultúrára jutott kevesebb. Már az év elején jelezték, hogy ahol szükséges, módosítják majd a számokat az év folyamán. 

kgyszept5

13.00
Czeglédy újra hozzászól, Ágh Ernő megjegyzése tehát nem lehet végszó. Az ellenzéki képviselő azt javasolja, tárgyalja meg a városstratégiai és gazdasági bizottság majd, hogy mely cégeket hívja meg a város a bútorok beszerzésének kiválasztásakor. Ezt egyébként meg is szavazzák a képviselők. Puskás Tivadar most lezárja a vitát. Megjegyzi, hogy mindenki örül a beruházásnak, de még Illés Károlyt megkéri, válaszoljon pár kérdésre.
Illés Károly azt mondja, a madarak a szigeten fészkelnek, ott bújnak el, pihennek, ezért vannak a horgászok és a kutyások kitiltva onnan. A kávézót üzemeltető vállalkozóval szerződés rögzíti, mikor kell nyilvános illemhelyet nyitva tartania. Utal rá, hogy az élőerős őrzés elvetendő ötlet, nagyon drága. A kamera mellett szól, hogy a közterület-felügyelet azonnal tud reagálni a kamerák felvétele alapján, tehát ez is kvázi élőerős őrzés.
Szavaznak a térkövezésről is: elfogadják, hogy meg kell vizsgálni a kerekes székesek szempontjából fontos kérdést. Czeglédy még kéri, jövő ilyenkor vizsgálják felül a futófelülettel kapcsolatos tapasztalatokat, de végül úgy döntenek, hogy észben tartják, nem rögzítik külön. A végszavazáson az előterjesztést elfogadták. Puskás Tivadar köszönetét fejezi ki mindenkinek, aki a város fejlődésén dolgozik.
Délután 1 órától a Városháza földszintjén újraélesztési képzésen - ismétlésen - vesznek részt a képviselők, most oda indulnak. Várhatóan fél 4-kor folytatják a munkát az ülésteremben.

11.49
Takátsné Tenki Mária kifejti, hogy bizottsága javasolja a horgászokkal kötendő szerződést, igaz, némi kiegészítéssel.
Horváth Soma szól most hozzá a témához. Nem tartja indokoltnak a további padok kihelyezését, inkább a már kint lévőket kellett volna jobban elosztani.
Szuhai Viktor arra kíváncsi: miért vannak a kutyák kitiltva a tó körüli területről? A polgármester úgy véli, amióta áll a sziget, nem lehetett kutyát bevinni sosem, ezt a hagyományt tisztelni kell. Egyébként a többi élőlényt - hattyúkat, kacsákat - is zavarná, ha a kutyákat odaengednék.
Balassa Péter továbbra is az élőerős őrzést szorgalmazza: szerinte nem mellesleg munkahelyet teremtenének ezzel. Lendvai Ferenc a kutyás témára reagál. Úgy tapasztalja, hogy a kutyatartók többsége nem érett még meg arra, hogy beengedjék őket, mert a kutyák utáni takarítás nem terjedt el kellőképpen. Kutyatartóként maga is tudomásul veszi, ha valahová nem viheti be az ebet.
Ágh Ernő bízik benne, hogy hozzászólása végszó lesz ebben a vitában. A bűnmegelőzési bizottság határozatát ismerteti: az élőerős őrzés felvetődött ugyan a testületükben is, de a kamera "győzött". Nem tudja alátámasztani, hogy az élőerős őrzés olcsóbb lenne. Éjjel-nappal többen, váltásban dolgoznának, ez biztosan több költséggel járna, mint a kamerakihelyezés - állítja. A bizottság szakemberei szerint elég a kamera visszatartóereje - fogalmaz.

12.34
A fenntartás azt jelenti, hogy gazdája van valaminek - szögezi le Puskás Tivadar, utalva Balassa felvetésére. Kecskés László példákat hoz, hol mennyiért adnak olyan minőségű utcabútorokat, amilyeneket a város venni tervez. Érvel a kamerarendszer mellett is. A polgármester szintén kihangsúlyozza: nem kifogásolhatóak az árak, ez bebizonyosodik, ha körülnézünk. Kopcsándi József újfent az élőerős őrzésről és a kamerákról beszél. Szerinte a személyes jelenlétnél nincs jobb. Megjegyzi még, a Bolyai utcába is elkelne pár kuka, ha már a Csónakázó-tóhoz kerül... Puskás Tivadar itt jegyzi meg, hogy a horgászok valóban jelen vannak, ezért szerződött velük.

12.26
Lakézi Gábor osztályvezető szakmailag is megindokolja a padok, kerékpártárolók árát. Mint mondja, lehet olcsóbbat venni, de ha jó minőséget, magas igénybevételt bíró darabokat akarunk, akkor azok drágábbak. Megmagyarázza a villamosenergia-ellátás tervezett megoldását is.
Horváth Attila a többi ellenzéki képviselőhöz hasonlóan sokallja a padok, kukák és kerékpártárolók árát. Az adófizetők fizetik ezt ki, és valaki ezen nagyot keres - véli. Szóba hozza a Sporthorgász Egyesülettel kötött megállapodást is, amelynek szerinte nem sok értelme van, mert nem túl konkrét. Arról bárkivel lehetne megállapodást kötni,  hogy szól a közterületeseknek, ha szabálysértést lát - fogalmaz.
Puskás Tivadar Horváth felvetésére reagál: ha szerinte valaki lop, akkor bizony kötelessége, hogy utánajárjon - figyelmezteti az ellenzéki képviselőt. Kötelező ugyanis ismeretlen tettes ellen feljelentést tenni, ha észrevesz ilyesmit - mutat rá a polgármester. Kéri ugyanakkor a jegyzőt, hogy járjon el ez ügyben, ha szükséges.
Lendvai Ferenc szintén a lopási vádra reagál: ő is kéri Horváth Attilát, tegyen feljelentést, ha valamiről tudomása van. Illés Károly kéri, tartózkodjunk ezektől a súlyos kifejezésektől, nem méltó a beruházási irodához ez. A padok árához hozzáfűzi: nemcsak a beszerzés, hanem a kihelyezés, beépítés is pénzbe kerül. Ez egy felülről becsült költségvetés, és nem tudni még, mi mennyibe fog kerülni - jegyzi meg.
Szuhay Viktor kérdést tesz fel a Csónakázó-tó környéki wifi rendszerrel kapcsolatban. Úgy látja, a kamerarendszerrel egy időben ezt is ki lehetne építeni, a fiatalok örülnének neki. Balassa Péter újra a padok árával foglalkozik, és szóvá teszi, hogy tulajdonképpen nincs gazdája a környéknek.

12.11
Kopcsándi József kér most szót. Aggályosnak tartja, hogy utólag kell forrást keresni a kiegészítő beruházásokhoz. Komplexebb gondolkodást szorgalmaz, és ő is drágállja a padokat és az utcabútorokat. Utal rá: a kameránál hatékonyabb lenne az élőerős őrzés - ezt hallja legalábbis a lakóktól. Talán nagyobb a visszatartóereje - mondja. Kecskés László jelzi, hogy Ipkovich dozmati víztározóval kapcsolatos ötletével egyetért, bár ez túlmutat a város lehetőségén, kormányzati döntés lenne szükséges. Az Illés Akadémiát elöntötte nemrég a víz, ezért az Arany-patak ügyével is foglalkozni kell, a víztározó építését szorgalmazni szükséges magasabb szinten is. Az élőerős őrzéshez jegyzi meg: a kamerarendszer egy egyszeri kiadás, az őrzést pedig nem lehet rátestálni a civilekre, inkább profi szakembereknek kellene végezni, az pedig komolyabb kiadással járna.
Kelemen Krisztiánt felháborítja, hogy a Joskar-Ola lakótelep nem kap forrást padokra, miközben a Csónakázó-tónál magas összeget akar erre szánni a város.  Kéri, hogy az ő körzete is legalább akkora figyelmet kapjon ilyen tekintetben, mint a zöldövezet.
Nemény András kapja meg a szót. Nem kérdés, hogy a beruházás hasznos és jó - mondja -, azonban a mostani javaslat kérdéseket vet föl. Aránytalanok a költségek, ezért ellenzékiként firtatnia kell, miért kerülnek ilyen sokba a bútorok. Felveti még, hogy a mozgássérültek által használható híd folytatásaként hiányzik a térkövezés egy szakaszon, így kerekes székkel nem használható. Kéri, hogy ez legyen megoldva. Javasolja, készüjön felmérés, mennyibe kerülne ez a térkövezés. Reméli, hogy jut erre a túlárazott bútorokból megmaradó pénzből.
Illés Károly szerint a legfontosabb, hogy megóvjuk a létesítményt. Ha azt szeretnénk, hogy minden olyan minőségű maradjon, mint most, akkor arra költeni kell. Elmondja még, hogy szeméttároló és pad most is van kint, nem arról van szó, hogy elmaradt volna, csupán arról, hogy még többre van szükség. Nem egyszerű padok ezek, hanem stabil, jó minőségű bútorok - indokolja az árakat. Maga is bízik benne, hogy végül nem kerül majd annyiba, mint amiről a tervek szólnak, és akkor a maradványösszeg valóban felhasználható másra. Támogatja, hogy legyen kidolgozva egy térkövezési terv.

kgyszept4

11.56
Kecskés László szól hozzá. Magára veszi a kritikát, hiszen ő továbbította a város észrevételeit a városvezetés felé. Ugyanakkor leszögezi: a megoldás a lényeg. Annyira tetszik a városnak a környék, hogy kevésnek bizonyult az utcabútor. Szorgalmazta - és a város fogékony volt erre -, hogy meg kell védeni a területet, a kamerarendszert ez indokolja. Forrást kell rá teremteni, hogy megóvjuk a parkot, az utat, és megőrizzük a jó minőséget - mondja. Nincs az a projekt, amin ne lehetne még javítani - teszi még hozzá. A rekortánpálya drága, és nem időtálló - reagál a futópálya hiányára.
Ipkovich György is felszólal. Kiemelt jelentőséget kap a víz ezekben az időkben, amikor a klímaváltozásról is szó van - mondja, de a hely meghittsége nem szabad, hogy elvesszen, ezért át kell gondolni, mennyi kamera és milyen közvilágítás kell ide. Tény, hogy időnként nem szép a víz, ez a biológiai folyamatoknak köszönhető. Fogalmazzuk meg a jövő feladatait: fejlesztések kellenek a vízminőség javítására - hangsúlyozza. Puskás azt fűzi hozzá, van néhány közös ügy, ami a korábbi városvezetéseknek is, illetve a mostaninak is szívügye, ez is ilyen. A Csónakázó-tó a város éke, mindannyian örülünk, hogy megszépül.

11.44
A Csónakázó-tóval kapcsolatos napirendi pontot tárgyalják. Tóth Kálmán arról beszél, hogy kerékpártárolók beszerzéséről is szó van, amelyek azonban rendkívül drágák. Árakat említ, szerinte töredék pénzért lehetne beszerezni őket ahhoz képest, amit az előterjesztés tartalmaz. Mi indokolja ezt a magas árat? - kérdezi. Balassa Péter szól most hozzá. Szerinte sajnálatos, hogy eleve nem fértek bele a beruházásba a kukák és a kerékpártárolók, most kell pótlólag beszerezni. Bővülne a térfigyelő kamerák rendszere, szerinte túlzás a sok kamera, és magas lesz a költsége is. Alapvetően támogatta a Csótó-beruházást, de emlékeztet, nem így indult. Az eredeti tervekben említett színpad, pálya és sétány nem készült el, ezt hiányolja. A felelőst keresi, miért nincs odavezetve az elektromos áram, ami a kamerákhoz kell, miért nem lett elég kuka kihelyezve. Középszerűnek nevezi a kivitelezést. A polgármester reagál: a folyamatosan érkező észrevételeket valósítja meg most a város, hogy minél jobb és szebb legyen a környék. A szombathelyiek jelentős részének a tó és környéke rendbetétele igencsak tetszik. Az észrevételeik jobbító szándékúak, apró dolgok, amelyek még szükségesek. A mi felelősségünk, hogy ezt a kiegészítést megvizsgáljuk, előterjesszük, és ha van rá forrás, valósítsuk meg - részletezi Puskás Tivadar. Lendvai Ferenc kér szót: utal rá, hogy Balassa az imént utasította el a FEB-tagsági jelölés lehetőségét az uszoda-beruházással kapcsolatban, így reméli, később nem kritizálja majd azt is így, mint a Csónakázó-tó rekonstrukcióját. Oda kell menni, és látszik, hogy az egyik legsikeresebb beruházás volt a városban a Csótó-rendbetétel - hangsúlyozza. A kamerákra szükség van, mert a vandálok akcióba lendültek, bízik benne, hogy a térfigyelés meghozza az eredményt ebben - fűzi hozzá.
Szuhai Viktor nemcsak a környék, a tó felülete, a víz minősége is fontos lenne, de nem tudja, ezzel foglalkozik-e valaki. Nem megoldott szerinte a közlekedés, alig lehet megállni ott autóval, ezt is meg kell reformálni - fogalmazott.

11.29
A város alapítványaival kapcsolatos határozatok kerülnek napirendre. Takátsné Tenki Mária a jogi bizottság álláspontját ismerteti, Horváth Soma pedig módosítást javasol. Kiemelik a Kutyamenhely Alapítvány beszámolóját, Kopcsándi József tesz hozzá megjegyzést, végül szavaznak. Minden itt szereplő alapítvány beszámolóját elfogadják.

11.23
Az ellenzék javaslatait nagyrészt elutasítja a testület az 1. napirendi ponttal kapcsolatban. Magát a határozati javaslatot pedig 12 igennel, 9 tartózkodással elfogadják a képviselők. Puskás Tivadar reményét fejezi ki, hogy minél előbb megvalósul az uszodaberuházás. Következik a 2. napirendi pont.

11.19
Molnár Miklós világít rá a TAO pályázati rendszer sajátosságaira. A BM-mel kötött megállapodásnak a város eleget tesz, hiszen átadja a pénzt. Felelősséget nem szeretne vállalni abban, hogy több mint 2 milliárdos beruházást végrehajt valaki. A maga részéről távol szeretne maradni a pénzügyi ellenőrzéstől - hangsúlyozza Molnár. Illés hozzáfűzi, hogy mások a szabályok most, mint általában a közbeszerzési eljárásoknál. Az egyesület alkalmaz szakértőt - mondja még. Molnár fűzi még hozzá, hogy a FEB jogosítványainak növelése kellene ahhoz, hogy kontrollálni tudjon. De miért is kellene beleszólnunk, ha gond van, úgyis a közgyűlés elé jön vissza a téma. Czeglédy Csaba köti az ebet a karóhoz: ez egy komoly beruházás, bármi gond lesz, felelősek leszünk. A szombathelyiek szemében mi felelünk, nem az egyesület - jegyzi meg.
Balassa Péter arról beszél, hogy mindenki nagyon bizalmatlan, vádaskodás folyik, és ebben a Jobbik nem szeretne részt venni, nem élnek azzal a lehetőséggel, hogy felügyelőbizottsági tagot delegáljanak. Kisebb vita alakul ki a teremben most arról, hogy akkor hány FEB-tagra lesz szükség.... a szavazáson kettő FEB-tag delegálásáról dönt a közgyűlés. Egyéb személyi ügyeknél tárgyalják, hogy kik is legyenek azok.
A beruházó egyesület elnöke lép a mikrofonhoz. Elmondja, hogy az egyesület tagjai társadalmi munkában, díjazás nélkül végzik a munkát. Elsorolja az elnökségi tagokat is, valamint a FEB-tagokat és az egyesület ügyvédjét is megnevezi.

kgyszept2

11.07
Kántás Zoltán válaszol az eddigiekre. Az irodaépület és a kollégium nem része a projektnek, nem lesz ebben most felújítva. Nem kizárt persze, hogy később a vizes szolgáltató felújítja majd. Parkolókérdés: a meglévő parkoló használható lesz, de a Kenderesi út felől új gazdasági bejárat lesz, és itt parkolók is létesülnek. Leszögezte: építési engedély és tervek már vannak.
Balassa ismét az egyszemélyes kft. felől érdeklődik, és tovább aggódik, hogy nem lesz elég a pénz, kéri, hogy foglalkozzanak ezzel.
Lendvai Ferenc a gazdasági bizottság álláspontját tolmácsolja. Egy személy delegálását fogadták el. Javasolja, hogy a Jobbik delegáljon tagot. Czeglédy a beruházás döntéshozóiról kérdez újra. Célszerű lenne közbeszerzési bizottságot létrehozni, amelybe delegálni szeretnének ők is tagot. Ne a döntéshozó bíráljon el mindent, ahogy más esetben is lenni szokott.
Puskás Tivadar szeretné a vitát lezárni, rendre inti képviselőtársait, akik egymás között folytatják a szóváltást. Szavaznak a közbeszerzési bizottság létrehozásáról: de elutasítják.

10.59
Illés Károly reagál a felvetésekre. Beszerzés még nem történt. A teljes beruházás tulajdonjoga a Vasivíz Zrt.-re száll majd át, ezáltal vagyongyarapodást könyvelhet majd el a város. Balassa Péter kritizálja az ellenzéket, de ugyanakkor üdvözli a fejlesztést. Emlékeztet rá, hogy egyszemélyes kft. létrehozásáról döntöttek nyár elején, kérdezi, hogy ezzel kapcsolatban mi a helyzet. Az esetleges plusz költségeket ki állja majd, ha lesz ilyen? A napozórészhez hozzáteszi: nem lenne jó, ha csökkenne a szabad terület, mert már idén is nagy volt az igény. Nehogy ne tudjon annyi napozót fogadni az uszoda, mint kellene... - mondja. Érdekelné, hogy a strand mögötti kollégium megújul-e, mert ha nem, furcsán fog kinézni a szép új létesítmény és a régi szocreál épület egymás mellett.
Illés Károly kap ismét szót. A kft.-ről szólva elmondja, közgyűlés elé még nem került, bár az előkészítés megtörtént. A rövid határidő miatt - és a pénzátadás sürgőssége miatt - nincs idő az egyszemélyes kft.-nek átadni - szögezi le. Az ellenzékkel közli, hogy a hivatal megfelelő osztályán megtekinthetőek a dokumentumok a Kárpáti Kelemen utcai közvilágítással kapcsolatban. Plusz költségre nem számít - így Balassa felvetésére -, a tervezett költségeknek meg kell állni.
Czeglédy tovább firtatja, hogy önerő nélkül, adóforintokból készül a beruházás, mégsincs megfelelő kontroll, a válaszok nem nyugtatták meg. Nyílt közbeszerzési eljárást szorgalmaz - a látszat miatt.

10.46
Kecskés László üdvözli, hogy a Kárpáti Kelemen utca eddig botrányos közvilágítása is megoldódhat. Balesetveszélyes volt mind a gyalogosoknak, mind az autósoknak, nehezen lehetett észrevenni a futókat például. Az utca "menekülőútvonal" is, nem csak az utcabeliek használják. Novemberre várható a munka lezárulta - hangzik el.
Czeglédy Csaba szól hozzá. A közpénz fölött őrködnünk kell - mondja -, ezért érdekli, kik menedzselik a fejlesztést. Ragaszkodik egy kifejezetten ellenzéki FEB-tag delegálásához is (szerinte a városvezetés napi kontrollja megoldott). Tehát legalábbb kettő FEB-helyet kér az önkormányzat egészének. A kivitelező kiválasztása is legyen egyértelmű - hangsúlyozza. Nem a jóhiszeműségben kételkedik, csak tisztán szeretne látni az ellenzék - mondja. Minden kifizetést - a kis értékűeket is - láthassanak, kéri.

10.37
Nemény András a nyomonkövetés szükségességét hangsúlyozza, hiszen ilyen jellegű projekt még nem volt Szombathelyen. Civil szervezetnek adnak át komoly összeget, ezért városi kontroll elengedhetetlen. Ezért az egyesület felügyelőbizottságába delegálni kellene  tagot, de ezenkívül pénzügyi ellenőrzést is szükségesnek lát. A kifizetések láthatóak legyenek, akár együttes aláírási joggal. A múlt tapasztalatai mondatják vele, hogy rögtön a legelején kell ezeket bebiztosítani. Hogy állnak a kiviteli tervek? És ki a menedzsment? - teszi fel kérdéseit Nemény. Illés Károly alpolgármester válaszol: lesz egy bonyolító-műszaki team, erre szükség van. Egyeztetések már most is hetente vannak. Úgy tudja, a vízilabda klub már beleegyezett, hogy a felügyelőbizottság városi taggal bővüljön. Szuhai Viktor is szót kér. Az ellenzéki rálátást hiányolja, legalább frakciószinten szeretne információkat kapni az ügyről. Megjegyzi, hogy a parkolóhely nagyon kevés már most is az uszoda környékén, erre is gondolni kell.

10.29
Az első napirendi pontot tárgyalják, Gáspár Péter mérnök egészíti ki az előterjesztést a Fedett Uszodával kapcsolatban. Eszerint nemcsak korszerűbb lesz, hanem kiegészül a létesítmény: egy úgynevezett szaunavilággal is bővül az uszoda, nem lesz feltétlenül érdemes más városba menni. De lesz gőzfürdő és sok minden más is, teljes gépészeti megújulás, új dizájn várható. Modernebb öltözők lesznek (a régiek megújulnak, és újak is épülnek). Külön edzőmedence lesz a vízilabdázóknak - hangzik el. Megoldódik a szintek összekötése. Eddig probléma volt a belső medencék és a külső tér közötti átjárás. A jövőben a medencéből egy közlekedő részre, napozóteraszra, medencetérre, az udvarra közvetlenül lehet majd eljutni. Terv még egy étterem megépítése, amely nemcsak a látogatóknak, hanem a medencehasználóknak is nyitott lenne. A gépészet 21. századi lesz, energetikailag megújul a komplexum, tehát a rezsi csökken - annak ellenére, hogy a terület növekszik. A távolabbi jövőben tovább bővíthető majd az uszoda, akár családi fürdőrésszel, ennek már most látszik a helye (további pályázatra lenne hozzá szükség).
Ipkovich György szól hozzá. Időszerű lenne most áttekinteni a Tófürdő, a Termálfürdő és a Fedett Uszoda működését. Szerinte a fejlesztéssel együtt most át kellene gondolni a közös működtetést. Egyetért vele, hogy a szauna- és wellness-részleg fontos elem, nagy vonzerő. Kérdése: továbbfejleszthető lesz-e az egész? Gáspár erre reagálva elmondja, hogy a komplexum úgy újulna most meg, hogy később valóban továbbfejleszthető, főként a gyerekes családok lehetnének a célpont. Mutatja a kivetítőn azt a területet, ahová a jövőben további létesítmény lenne kapcsolható, akár külső élménymedencével, csúszdákkal és szabadban lévő szaunákkal - fűzi hozzá.  A mostani terv sem kevés - hangzik még el. Puskás Tivadarnak rendkívül szimpatikus a terv.
Kántás Zoltán kér szót. Megköszöni a Gáspár iroda munkáját, ami a tervezést, előkészítést illeti. A többi közreműködő - üzemeltető, fenntartó és más partner - hozzáállását is méltatja. Sport és közönségforgalom: mindkettő fontos, és a fenntarthatóság sem elhanyagolható szempont. A szállodai kapacitás bővítése időszerű kérdés lesz. A Fedett Uszoda november elején zár be - ekkor kezdődik meg az érdemi munka. 2016 nyarára be is fejeződik - mondja.

10.09
Rettegi Attila elmondja, a héten kivételesen délelőtt volt az oktatási bizottság ülése, de ezt a hivatal kérte. Hozzáteszi, számára is a délután lenne az előnyösebb. Most az időigényes döntések indokolták - mondja. Horváth Soma pontosítja javaslatát: a következő közgyűlésre legyen kidolgozva egy anyag arról, mekkora többletforrást igényelne a közterület-felügyelet létszámnövelése, de a javaslatot elutasítják. Czeglédy Csaba javaslatát az SZMSZ módosításáról szintén elutasítják. Elfogadták az ülés elején feltett módosító indítványokat, a napirendet pedig ugyancsak megszavazták. Jöhet az 1. napirendi pont.

10.02
Szavaznak a képviselők a módosító indítványokról, amelyek az előbb elhangzottak. A Gyermekek Házával kapcsolatban lesz javaslat egy hónap múlva. Megszavazták a HVSE önkormányzati delegáltjának meghallgatását is. Szintén átmegy a parkolóépítéssel kapcsolatos tervezés javaslata. Közben Károlyi Ákos jegyző is hozzászól egy javaslathoz, a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatban. Az az álláspontja, hogy nyílt ülésen egyelőre nem lehet ezt a témát tárgyalni. Horváth Attila megjegyzi, hogy nem hagyják a nyilvánosság kizárását. Puskás ragaszkodik ahhoz, hogy a jegyző álláspontját fogadják el, hiszen abban ő nem kételkedhet. A szavazáson elutasítják Horváth javaslatát. Szavaznak arról is, hogy szankcionálható legyen a távolmaradás a bizottságokról. Molnár Miklós szerint ne ma, hanem decemberben kerüljön ez a testület elé. A szavazás szerint napirendre veszik mégis a témát. Czeglédy Csaba újra a hagyományos időpontok visszaállítását teszi szóvá. Csütörtökön legyen a közgyűlés, és a bizottsági ülések se máskor legyenek, mint szokott. Ha szankcionálni akarják a távolmaradást, legyen kiszámítható az ülések időpontja - kéri.

9.47
Lendvai Ferenc reagál az ellenzék felvetésére. Azt mondja, Hende Csaba számos fejlesztésben közreműködött, és a város a továbbiakban is segítséget nyújt a munkájához.
Nemény András leszögezi, partnerek lesznek a további közös munkában. Napirendi pontként javasolja: a Gyermekek Háza sorsát tárgyalják meg, lennének javaslatok a körzetben, amelynek ő a képviselője.
Illés Károly alpolgármester kér szót. Szerinte erény, ha egy miniszter önszántából áll fel - ezzel visszautal Hende Csaba lemondására. Kecskés László szerint nem kell a volt tárcavezetőt megvédeni, aki rekordideig volt miniszter.

9.42
Ipkovich György szintén az SZMSZ módosítását javasolja. Továbbá kéri, hogy az ipari park kialakításával kapcsolatos teendőket is tárgyalják meg. Nem helyes a titkolózás, a fél testület szerinte ki van zárva belőle. Szóba hozza a károsanyag-kibocsátás és a klímaváltozás ügyét. Javasolja, hogy konkrét megvalósítható javaslatok legyenek megfogalmazva. Mit kell tenni, hogy teljesíthető legyen a vállalás? - kérdezi. Nem ragaszkodik az azonnali tárgyaláshoz, de fontos kérdés, amit rögzíteni kell.
Balassa Péter is hozzászól. A Jobbik szeretné az élő adást, de tudomásul veszi, hogy októberben indul. Nem tudja elfogadni, hogy a szimfonikusok vizsgálati anyagát zárt ülésen tárgyalja a közgyűlés. Napirendre szeretné venni még azt a javaslatot is, hogy Király Gábor díszpolgári címet kapjon. Puskás Tivadar erre reagálva elmondja, hogy a stadion avatásán lenne erre méltó hely és körülmény, így tervezi.

9.34
Kelemen Krisztián felvetése: 20 millió forintot különítsenek el arra, hogy kamatmentes kölcsönt adhasson a város azoknak, akik a gáz-felülvizsgálat költségeit nem tudják kifizetni.
Sátory Károly kéri, a 6. napirendi pontot ne tárgyalják. Ez a pont a parkolók kialakításával foglalkozik, ami jó ötlet, de koncepciótlan - mondja. Saját körzetében is vannak megoldatlan problémák ezzel kapcsolatban, sőt kész tervek is rendelkezésre állnak.
Tóth Kálmán kér szót a HVSE témájában. Indítványozza, hogy a város által delegált tagot hallgassa meg a közgyűlés. Az elnök lemondott, és tisztázatlan kérdések vannak. A mostani elnök nemrég állt hivatalba, azonban a város delegáltja évek óta képben van.
Czeglédy Csaba kérdezi szintén, hogy a nyílt közbeszerzési eljárásról miért kell zárt ülésen tárgyalni. Megjegyzi még Sátorynak, hogy ne irigyelje el a Derkovits-lakótelepre építendő parkolókat. Reakciójában Sátory Károly jelzi, hogy igazságosan kell eljárni, ez lenne fontos. Szerinte először át kell vizsgálni, hol van készen engedélyezési terv, és sorrendben haladni. Puskás Tivadar javaslata, hogy a következő bizottsági üléseken ezt tárgyalják.

9.26
Horváth Soma jelzi, hogy továbbra is megoldatlan az utcai rongálások megelőzése, derüljön ki, mekkora többletköltség lenne egy utcai járőri szolgálat megszervezése.
Horváth Attila kéri, legyen rögzítve, hogy szankcionálható a képviselők távolmaradása a bizottsági ülésről. Van, aki egyszer jelent meg - jegyzi meg. Kéri továbbá, hogy legyen nyilvános a focipálya építésével kapcsolatos pályázati kiírás tárgyalása.

kgyszept3

9.19
Czeglédy Csaba kér szót. Nem ért egyet azzal, hogy október 23-án kezdődjön a tévés közvetítés, szerinte a televízió készen áll rá már most is. Nehezményezi, hogy nem a megszokott, csütörtöki dátum a közgyűlés napja. Szeretné az SZMSZ-ben ezt is, valamint a közvetítést is rögzíteni.
Nemény András a miniszteri lemondásra utal vissza. Szerinte a város lobbiereje csökken emiatt. Az egyetem soproni központja is jobban hallatja a hangját, ez az első jel - mondja. Ha önálló egyetem szeretnénk lenni, a szemünket rajta kell tartani, ezért javasolja: vegyék napirendre a témát. Konkrétan: legyen egy fórum, amelyen havonta beszámol az egyetem a történésekről. Minden eddiginél nagyobb összefogásra lesz most szükség - állítja.

9.15
Szombathely, a segítés városa: 35 ezer körüli azok száma, akik részt vettek az újraélesztési képzésben. Ma a szünetben 13 órától szintén lesz egy képzés, amin a képviselők részt vehetnek.
Érkezett három sürgősségi indítvány érkezett.

9.12
Október 23-án, az ünnepi közgyűlés alkalmával újraindul a televíziós közvetítés - jelenti be Puskás Tivadar.

9.10
A polgármester megköszöni Hende Csaba miniszteri munkáját, és jelzi, a város számít a továbbiakban országgyűlési munkájára.

9.08
Puskás Tivadar polgármester úr köszönti a testületet és a jelenlévőket. Megállapítja, hogy a közgyűlés határozatképes, és az ülést megnyitja.


8.59
Gyülekeznek a képviselők a Városháza nagytermében, lassan mindenki megérkezik.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb