Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A Vas megyei Prima-díj jelöltjei

A Prima Primissima díjakat 2003 óta adja át a Demján Sándor által létrehozott alapítvány. Az elismerés 2005-ben a területi Prima díjak rendszerével egészült ki. Vasban 11. alkalommal rendezik meg a megye kiválóságainak találkozóját. A díjátadó gála október 15-én 16 órakor lesz a Weöres Sándor Színházban. 
A megyei Prima díjak átadáshoz a kezdetektől csatlakoztak a térség vállalkozói, Szőnye József kezdeményezésére. A Vas Megyei Prima Díjat tudomány és oktatás, sport, illetve kultúra kategóriában ítélik oda az arra érdemeseknek. Kategóriánként három jelölt közül választ a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Vas megyei elnöksége mellett működő tanácsadó testület. A kategória-győztesek egymillió forinttal lesznek gazdagabbak, míg a jelöltek száz-százezer forint díjazásban részesülnek. 2015-ben először adják át a Vas Megyei Junior Prima Díjat, a kiválasztott 250 ezer forintot kap. A közönségdíjas jutalmazásáról Szombathely polgármestere, Puskás Tivadar gondoskodik. Átadják az év megyei vállalkozója díjakat, továbbá bemutatják az országos 2015. év vállalkozója cím jelöltjeit is.


TUDOMÁNY ÉS OKTATÁS KATEGÓRIA

Csejtei András a Markusovszky Kórház osztályvezető főorvosa. 1954-ben született Debrecenben, az ottani orvostudományi egyetemen summa cum laude minősítéssel diplomázott, később fizikusi végzettséget is szerzett. Komoly szerepe volt a vidéki onkológiai ellátás létrehozásában, 2000-ben ezért hívták Szombathelyre is. Elévülhetetlen érdemei vannak a molekulárpatológiai labor létrehozásában, amely idén kezdte meg tevékenységét a Markusovszky Kórházban.

Dumovits István immár 41 éve Horvátzsidány, Und és Ólmod plémábosa. A győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumban érettségizett. A teológia elvégzése után, 1970-ben szentelték pappá. Régóta gyűjti a népi kultúra tárgyi emlékeit, valamint az egyháztörténeti ereklyéket. Ezekből hozta létre 2010-ben peresznyei szülői házában – melyet a közösségnek adományozott – a Magyarországi Horvátok Keresztény Közgyűjteményét. A Peruska Maria-emlékhely alapítója és őrzője. 1990-ben kezdeményezte a Horvát Katolikus Ifjúság Vallási és Kulturális Egyesülete létrejöttét, azóta a szervezet elnöke.

Gyurácz Ferenc 1955-ben született, Bükön nőtt fel. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar-néprajz szakán diplomázott. Doktori értekezését – Veres Péter írói munkásságáról – 1985-ben védte meg. A Savaria Múzeumban kezdett dolgozni néprajzos muzeológusként. 1987-től tizenkét éven át az Életünk irodalmi folyóirat munkatársa, szerkesztője volt. 1994 óta a Vasi Szemle főszerkesztője. 2004-ben alapította a Magyar Nyugat Könyvkiadót. Maga hat könyvet jegyez, ezekben irodalomtörténeti, -kritikai írásokat, politikai tanulmányokat, társadalmi és irodalmi vonatkozású esszéket adott közre, valamint feldolgozta Bük történetét is. A rendszerváltozáskor a szombathelyi MDF egyik alapítója volt.


SPORT KATEGÓRIA

Füle Magdolna és Bánhegyi Attila a Szombathelyi Kötélugró Klub vezetői. A 1990-es évek elején kezdte sportolói pályafutását a szombathelyi kötélugró lányok első generációja. Görcsi Tünde, Bánhegyi Adrienn és Bánhegyi Kata az 1997-es világbajnokságon, Sydney-ben gyermekkategóriában szerezték meg első győzelmüket. Legnagyobb sikerüket a 2002-es vb-n érték el, ahol a felnőttek között is nyerni tudtak. Bánhegyi Attila a kőszegi nevelőotthonban dolgozott, amikor elkezdett foglalkozni a kötélugró sporttal, nehéz körülmények között élő roma kislányokkal. Az utóbbi években szerveződött csoportok, melyek számos kimagasló versenyeredményt, illetve rekordot tudhatnak magukénak, már rendezett körülmények között élő tagokból állnak. A felkészítésükből oroszlánrészt vállal Füle Magdolna.

Kálovics Anikó közép- és hosszútávfutó, olimpikon. Szombathelyen született. Ötévesen úszóként kezdett sportolni, atlétikával tizennégy éves kora óta foglalkozik. Pályafutását a BEAC-MAFC színeiben kezdte, majd a szombathelyi tanárképző főiskola csapatába igazolt. 1997-től a Haladás versenyzője volt. Többszörös magyar bajnok, nemzetközi versenyek eredményes indulója. 2008-ban Az év magyar atlétájának választották. Jelenleg családanyaként is helyt kell állnia, emellett nap mint nap sportol, teljes erőbedobással készül a riói olimpiára.

Dancsó „Kicsi” Zoltán 1978-ban született. 1984-től foglalkozik a kick-box sporttal. Edzője Koszogovits Mihály volt. 79 és 84 kilogrammos súlycsoportban versenyzett, övfokozata: VI. dan. 2001-től a Controll SE szakosztályvezetője és a felnőtt kickbox-csoport edzője. A Magyar Kick-Box Szakszövetség elnökségi tagja. Hatszoros világbajnok, négyszeres Európa-bajnok. 2011-ben az Év Sportolójának választották. Tanítványai is számos éremmel térnek haza a versenyekről.

 
KULTÚRA KATEGÓRIA

Petró János ötévesen kezdett zongorát tanulni. 1960-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán karmesteri diplomát szerzett. 1962-ben alapította meg a Szombathelyi Szimfonikus Zenekart, amelynek 1991-ig zeneigazgatója és vezető karmestere volt. A Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál Szombathelyre hívója, vendégkarmestere, valamint a Magyar Televízió Karmesterversenyének zsűritagja volt. Állandó vendégkarmester volt a Magyar Állami Operaházban, a Szlovák Filharmónia Zenekarnál, a ljubljanai rádió és televízió zenekaránál és a grazi operaházban. Zeneszerzőként is alkotott. Számos új mű világpremierjét vezényelte, és ma is aktív karmester. Munkásságát a Liszt-díjjal és A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével is elismerték.

Nagyné Erőss Rozália közel három évtizeden át segítette hozzá diákjait a magyar- és a világirodalom megismeréséhez. Jelenleg sétálóidejét tölti. Magyar szakos általános iskolai tanári és népművelői diplomáját a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán szerezte, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a középiskolai tanári végzettséget is megkapta. Később részt vett a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházi nevelés szakirányú továbbképzésén is. A kőszegi Béri Balog Ádám Általános Iskolában, valamint a szombathelyi Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban dolgozott. Szaktanári tevékenysége mellett a tanulói színjátszó csoportok, verskörök vezetésével, iskolaújságok szerkesztésével, diákújságírók támogatásával foglalkozott. 

Zsámbéky Monika a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban érettségizett, majd az ELTE művészettörténet-régészet szakát végezte el. 2000-ben megszerezte a művészettörténet doktora címet. 1982-től a Savaria Múzeum, majd a Szombathelyi Képtár művészettörténész-muzeológusa. Tíz éven át a képtár igazgatóhelyettese, 2012-ben igazgatója volt, most az intézmény munkatársa. Tanított a Művészeti Gimnáziumban és a Berzsenyi Dániel Főiskolán. Számos képzőművészeti és művelődéstörténeti kiállítást rendezett. Fő kutatási területe: Vas megye középkori és barokk művészeti emlékei. Jelenleg a Szent Márton-kultusz emlékeivel foglalkozik. Több önálló könyvet jegyez.


MEGYEI JUNIOR PRIMA DÍJ

Kiss Márton Balázs 1992-ben született, zenészcsaládban. Hatéves korában kezdett zongorázni a Bartók Béla Zeneiskolában. 2003-tól a grazi Zeneművészeti Egyetem különleges tehetségek osztályában tanult. Időközben kitűnő eredménnyel érettségizett a Bolyai-gimnáziumban, majd sikeresen felvételizett a grazi egyetem zongoraművész-képző szakára. Jelenleg a mesterképzés végzős hallgatója. Rendszeres közreműködője kulturális és karitatív rendezvényeknek; nagy álma, hogy Magyarország minden településére eljusson zongorajátékával. Kimagasló versenyeredményekkel rendelkezik, szakmai ösztöndíjak birtokosa, és együtt koncertezett már számos elismert művésszel. Versenyszerűen sakkozik és tagja Sé labdarúgócsapatának.

 
AZ ÉV VÁLLALKOZÓJA

Babati Zoltán a Babati és Társa Húsfeldolgozó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója. Tanulmányaita szombathelyi Hevesi Ákos szakközépiskola tanulójaként kezdte. Hentes szakmunkás-bizonyítványt szerzett, két évvel később érettségi vizsgát tett, szakács, valamint anyag- és áruforgalmi felsőfokú végzettséggel rendelkezik. 1975-től a zalaegerszegi Állami Gazdaság Húsüzemének vezetője volt. 1990-től Körmenden egyéni vállalkozóként folytatta tevékenységét. Megvásárolta a lepusztult állapotú kényszervágóhidat, és rövidesen beindította a sertés-, majd a marhavágást. 1998-ban hentes és mészáros mestervizsgát tett. A kft. 150 embernek nyújt hosszútávon biztos megélhetést, tíz saját üzlet van a Dunántúlon.

Lukács Tibor társával együtt alapította családi vállalakozásukat. A kezdetektől vendéglátó-ipari, nagykonyhai gépeket, eszközöket forgalmaznak. A Vasi Chef Kft. 22 éve folyamatosan működő vállalkozás. Először az értékesített gépeket szervizelték, majd porcelánáru, rozsdamentes termékek elérhetőségével bővült a kínálatuk. Új telephelyen teremtették meg a körülményeket a kereskedelmi, majd második ütemben az induló gyártói tevékenységükhöz. Műhelyükben mechanikus és elektronikus gépek szervizelését, üzemcsarnokukban gyártói, garanciális javítói és karbantartói tevékenységet folytatnak. Jelenleg 11 főt foglalkoztatnak.

Markó Péter a West Water Víztechnika Kft. ügyvezetője. Az 1995-ben indult vállalkozás száz százalékos magyar magántulajdonban lévő gazdasági társaság. Tevékenységi körük felöleli a vízkezelés teljes vertikumát. Szakterületükhöz tartozik többek között a vízlágyító berendezések gyártása; a vízkezelés és az ahhoz szükséges segédanyagok, valamint ivóvíz-automaták forgalmazása; töltetes szűrőberendezések tervezése és gyártása.  Alkalmazott technológiáik egy része saját tervezésű és kialakítású.


AZ ÉV MEGYEI VÁLLALKOZÓJA

Vargáné Cheblik Hajnalka 1995-ben szerezte fodrász képesítését a 411. sz. Szakmunkásképző Iskolában, majd érettségi vizsgát tett a Puskás Tivadar Szakképző Iskolában. 2013-ban mestervizsgát tett, egy évvel később gyakorlati képzőhelyek ellenőrzését végző szakértő lett. Gyakorlati oktatóként dolgozik a korábbi nevén Teleki Blanka-iskolában, és répcelaki fodrászatában is megosztja szakmai tudását és a tapasztalatát a tanulókkal.

Móritz Miklós édesapja 1937-ben letett mestervizsgája után nyitotta meg a Móritz-kárpitosműhelyt. 1938-1945 között 12 segéd dolgozott itt, a fő profil az ülőbútorok gyártása volt. Az arisztokrácia bútorainak felújítását helyben, a főúri kastélyokban végezték. 1945 után a munka kisipari körülmények közt zajlott tovább. Az 1960-as évektől megrendelőik köre vendéglátó-ipari cégekkel, szállodákkal bővült. 1975-től antik ülőbútorok restaurálása és felújítása került előtérbe. Ifjabb Móritz Miklós 1972-ben szerezte meg kárpitosmesteri címét. 1989 óta foglalkoznak gépi hímzéssel is. A kft. termékei a nemzetközi piacon is megtalálhatók.

Csorba József 1994-ben alapította az Aqua-Bau Kft.-t. A családi vállalkozás azóta is nicki székhellyel működik. Az első időszakban tevékenységi körükhöz mély- és vízépítési feladatok tartoztak. Részt vállaltak Győr térségében az útépítésekből, valamint a szigetközi vízpótló rendszer kiépítésének munkálataiban. Jelenleg 18 munkatársuk van. Most főként út-, híd- és a szerkezetépítési munkákat végeznek több megyében. A telephelyükön működő gépjavító műhelyhez betonkeverő telep tartozik, itt van a cég raktárbázisa is. Tevékenységüket a kavics és homok értékesítése egészíti ki.

Gurisatti Péter kertész, a Gurisatti Faiskola tulajdonosa. A cég 1986-ban családi vállalkozásként indult, 1999-ben lett társas vállalkozás. Telephelyük Kőszegfalván található. 15 állandó dolgozóval, a szezonban idénymunkásokkal végzik feladataikat. Örökzöldekkel indultak, jelenleg a konténeres díszfa termesztése a fő profiljuk. Kizárólag nagykereskedelmi értékesítést folytatnak, árujuk fele exportra megy. 

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb