Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A hősök előtt tisztelegtek

Vasárnap a 60 évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek a Jáki úti temetőben, a Március 15. téren, az 56’-osok terén, valamint a Városházán. Október 23. egyúttal a 27 éve kikiáltott Magyar Köztársaság és az 1990-ben megalakult városi önkormányzat ünnepe is.
A megemlékezés Welther Károly sírjánál kezdődött. A Vas megyei Forradalmi Bizottság egykori vezetőjének  hősiességét Torjay Valter, az 56-os Szövetség Vas Megyei Szervezetének örökös tiszteletbeli elnöke méltatta. A Március 15. téren a Kanizsai-gimnázium és Horváth Boldizsár-szakgimnázium diákjainak műsora idézte 1956 emlékezetét. Lechner Ferenc - aki nemzetőrként részese volt a hatvan évvel ezelőtti eseményeknek-, elmondta, hogy Szombathelyre a vasutasok hozták október 23-ának másnapján a budapesti híreket. ,,Elérkezett október 27-én a forradalom lángja Szombathelyre, és a járműjavítóban részese voltam az alakuló munkásgyűlésnek. Ez egy hatalmas csarnokban mintegy1000 ember előtt zajlott le, ahol az első munkástanácsot választották meg" - fogalmazott
Lechner Ferenc, az 56’-osok szövetségének országos elnökségi tagja. Hozzátette: November 4. után a megtorlás kíméletlen volt: 44 forradalmárra halálbüntetés, kétezerre letartóztatás várt, 50 embert internáltak, valamint 180-nál is több börtönbüntetést róttak ki a hatóságok.

Az emlékezők 56-osok terére vonultak, ahol a kegyelet koszorúit helyezték el a hősi halált halt nemzetőrök emlékművénél. A program a  városházán ünnepi közgyűléssel folytatódott. ,,A rendszert az egész magyar nép söpörte el. Páratlan szabadságharc folyt azért, mert a nemzet szabadon akart dönteni arról, hogy miként éljen…” - Puskás Tivadar polgármester Mindszenty József hercegprímás szavait idézte. Ezután a nemzeti egységről és a szabadság értékéről beszélt, amelyet – mint mondta – minden egyes nap meg kell védeni.

A héten folytatódnak az 1956-os forradalom és szabadáságharc hatvanadik évfordulójának tiszteletére szervezett szombathelyi programok filmvetítéssel, emlékkiállítással és a szimfonikus zenakar koncertjével.

Fotó: szombathely.hu

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb