Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Átadták a Savaria Múzeum megújult épületét

Megszépült a homlokzat, helyreállították a kerítést, kiépítették a park közvilágítását, rendezték a zöldfelületeket - az 1908-ban épült kultúrpalota ezzel  visszanyerte régi fényét. A beruházás összértéke csaknem félmilliárd forint volt.
1905 szeptemberében kezdődött meg a Savaria Múzeum építése Kopfsteiner Gyula vezetésével. A klasszicista stílusú kultúrpalota három évvel később nyitotta meg kapuit, hogy megismertesse a nagyözönséggel a megye természeti és történeti értékeit. "1908 októberében felépült a ház, a kultúrpalota, Szombathelynek, Nyugat-Magyarországnak a legszebb múzeuma" - emlékeztettet Puskás Tivadar polgármester, aki kiemelte azt is, hogy most a Szent Márton-terv keretében kormányzati támogatással, közel félmilliárd forintból újulhatott meg az épület. Hende Csaba hangsúlyozta: azért kell a múzeumokra költeni, mert a múltunk ismerete nélkül nincs jövőnk, és meg kell becsülni azokat az intézményeket, amelyet ebben segítenek. "Ezzel ez a csodálatos kultúrpalota, a városnak ez az éke, az egyik legnagyobb alapterületű, legpatinásabb és legreprezentatívabb középületünk újra a város közösségi épületének egyik legfontosabb terévé válhat" - tette hozzá Hende Csaba országgyűlési képviselő.

A homlokzat visszakapta eredeti színeit, korabeli ábrázolások alapján helyreállították a kerítést, térkövezték a Wesselényi utca felőli járdát, a Gyöngyös-parton pedig felépült a régi hattyúház. Az egykori kultúrpalota ismét század eleji hangulatot áraszt. "A homlokzati felújításnál nemcsak a színek változtak meg, és frissült fel az épületnek a kinézete, hanem megváltozott az épület bejáratának jellege is, a betonlépcső ki lett cserélve, és egy elegáns lépcsősor fogadja a belépőket. Ha megnézik a régi képeslapokat, látható, hogy az 1908-ban felkerült építészeti elemek is visszakerültek az épület homlokzatára" - mondta Csapláros Andrea múzeumigazgató.

Megújult a múzeum parkja is: a sétányt döngölt zúzalékkal fedték le, új virágágyásokat alakítottak ki saját öntözőrendszerrel, megmetszették az öreg fákat, ritkították a cserjéket. "Több pad került kihelyezésre, több hulladékgyűjtő, valamint a megújuló sétány teljes területe közvilágítást kapott" - sorolta Kiss Dávid, a SZOMPARK ügyvezető igazgatója.

Ezentúl archaikus külsejű kandeláberekkel a múzeum homlokzatát is megvilágítják. Az átadón elhangzott az is, hogy hamarosan teljeskörűen megújul az állandó kiállítás, és februárban új időszaki tárlattal is várják majd a látogatókat.


Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb