Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Senkinek nem kell megfagynia, a krízisautó folyamatosan járja a várost

A téli krízisidőszak leghidegebb napjaiban alig tucatnyian éjszakáznak az utcán a hajléktalan emberek közül. Puskás Tivadar polgármester személyesen győződött meg az utcai szociális szolgálat hatékonyságáról.
Kiskertjének faházában hatodik éve egyedül él Géza. Fával mindig tud fűteni, van mobiltelefonja, és a villany is ég a kis szobában - utóbbi szerinte nagyon drága. A Zanati úti intézmény szolgáltatásait alig veszi igénybe. Őt is rendszeresen meglátogatják a szociális munkások - ezúttal Puskás Tivadar polgármester is ellenőrizte a helyzetet.“Ott bent mossák a ruháimat, mindent. Reggel beviszem, mikor jövök haza munkából, akkor fogom a táskámat, és megkapom tisztán a ruháimat, mindent" - mondta Márcis Géza közfoglalkoztatott

Az utcán élőket segítik a szociális szakemberek, de a cél mégiscsak az, hogy igénybe vegyék az emberibb körülményeket nyújtó intézmény szolgáltatásait: a nappali melegedőt és az éjjeli menedékhelyet. Rendszeresen ellenőrzik azt, aki a fagyban kint éjszakázik. “Nem szeretnénk a szolgáltatásokat kivinni hozzá, viszont a krízisautó, amit használnak a kollégák, rendelkezik takaróval, konzervekkel, gyógyszerekkel, tehát minden olyan eszközzel, ami krízis esetén rendelkezésre kell, hogy álljon" - tette hozzá Németh Klára, a FÉHE Nonprofit Kft. igazgatója.

Országos szinten is kiváló a város szociális hálózata a téli krízisidőszak ellátását tekintve - ezt mondta Puskás Tivadar polgármester. Évtizedek óta nem történt fagyhalál a város utcáin, igaz, hogy gyakran elhagyott helyekre költöznek be azok, akiknek nincs hol lakniuk - de őket is segítik a krízisautók.“Természetesen szeretnénk a szociális rendszerünket legalább ilyen szinten tartani, és ezen kívül van jó néhány olyan terv, ahol fejlődni szeretnénk. A szociális ellátó rendszerünk központjának az áthelyezéséről is gondolkodunk és tervezzük" - fogalmazott a polgármester.

2014 óta segíti a szociális szakemberek munkáját a Közterület-felügyelet: ha koldul, vagy köztisztasági szabálysértést követ el valaki, közbelépnek - de gyakran kapnak rosszindulatú bejelentést is. “Szeretném felhívni a figyelmet, hogy attól, hogy valaki hajléktalan, és leül egy padra piszkosan, attól még nem valósít meg szabálysértést, mert nagyon sok bejelentést kapunk állampolgároktól, hogy irritálja őket ez a külső környezet" - hangsúlyozta
Varsányi Péter, a Közetület-felügyelet igazgatója.

A szakemberek azt kérik, hogy ebben a fagyos időben senki ne menjen el az utcán fekvő emberek mellett. Ha ilyet tapasztalnak, hívják a 06 80 205 165-ös telefonszámot.


Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb