Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Új gép, színvonalasabb ellátás a Markusovszky Kórházban

Új géppel végzik ezentúl az áramlásos sejtmérést a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Központi Laboratóriumában. Ezt a diagnosztikai módszert elsősorban vérképzőszervi betegségek esetében alkalmazzák. A 45 millió forint értékű, világszínvonalú berendezés gyorsabb és részletesebb sejtelemzést tesz lehetővé.
A Markusovszky-kórházban a 90-es évek elejétől van lehetőség ún. flow-cytometriára, azaz áramlásos sejtmérésre. A vizsgálat során lézerfénnyel világítják meg a vér- és csontvelőmintákban lévő sejteket, így az előzetesen antitestekkel megjelölt molekulákról származó fényt aztán mérni lehet. "Látszik a sejtek felszíni különbözősége, és látszik, hogy milyen fehérjék vannak a sejtek felszínén, ennől ismerjük a normális sejteken jelen lévő mintázatot, és ehhez összehasonlítva látjuk a kóros mintázatokat. Meg tudjuk mondani, melyik sejt volt kóros és melyik egészséges" - magyarázta Plander Márk, a Haematológiai Osztály szakorvosa.

Az így kapott információk alapján kideríthető, hogy a páciens milyen jellegű betegségben szenved, de a vizsgálatnak később, a gyógykezelés követésében is nagy szerepe van. A régi, immár 26 éves gép elavult, cserére szorult. Decemberben érkezett meg az új, 45 millió forint értékű berendezés, amellyel a vizsgálat rövidebb idő alatt elvégezhető, és egy sejtről sokkal több információ szerezhető. "A napi rutin diagnosztikában New York-ban sem használnak ennél jobbat, és az országban is csak néhány helyen van ilyen modern készülék. Jóllehet flow cytometria is az egyetemi intézményeken kívül megyei kórházban csak Szombathelyen van" - mondta Hadarits Ferenc, a Központi Laboratórium osztályvezető főorvosa.

Ha nem lenne itt az új gép, a mintákat Budapestre kellene küldeni, pedig egy agresszív leukémia esetében, ahol a kezelést, 24-48 órán belül meg kell kezdeni, az időfaktornak különös jelentősége van. A fejlesztés a Markusovszky-kórház regionális szerepét is erősíti, hiszen például Sopronból és Zalaegerszegről is küldenek vizsgálandó mintákat. A tervek szerint a berendezést néhány héten belül elkezdik használni a napi rutinban.Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb