Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Szombathely levegőjének minősége elfogadható

Az országban több nagyvárosban is szmogriadó van érvényben. Az elmúlt napokban néhányszor Szombathelyen és Szentgotthárdon is átlépte az egészségügyi határértéket a levegő szállóportartalma, ez azonban még a tájékoztatási kötelezettséggel járó, másfélszeres mértéket sem érte el.
Az extrém hidegben viszont többen használják az autóikat, és többet kell fűteni is. Nem mindegy azonban, hogy mivel. A Földművelésügyi Minisztérium Fűts okosan címmel indított kampányt, a Vas Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi főosztályvezetője pedig a Szombathelyi Televízió közéleti magazinjában beszélt a helytelen tüzelés veszélyeiről. “Tudni kell, hogy például mikor a ruhát bedobják a kazánba, az gyakorlatilag ugyanaz, mintha pet-palackot égetnének. Gyakran előfordul, hogy ezek pvc-tartalmúak, amiből többek között klór gázok is kerülhetnek a levegőbe, amelyek erősen mérgezőek" - hangsúlyozta Bencsics Attila.

Szombathelyen is folyamatosan mérik a levegő szennyezettségét. Egyelőre csak a szállópor-tartalom haladta meg kissé a határértéket, így a város levegőjének minősége elfogadható. A ködös-szmogos idő az egészséges emberekre is hatással van, a légzőszervi betegséggel küzdőknél pedig felerősíti a panaszokat – mondja a tüdőgyógyász. Folyamatosan nagyon sok beteg keresi fel a rendelőket. “Hogy ebből mennyi a rossz levegő következménye, nehéz megmondani. Nagyon sok a megfázásos panasszal jelentkező, köhögős, tüsszögős beteg. Elég makacsok a tünetek. Gyakorlatilag karácsony óta ez a dolog már intenzíven megy" - mondta Cseke Zsuzsanna, a Markusovszky Kórház főorvosa.

A meteorológiai észlelő szerint csütörtökön rövid időre előtűnhet a nap, a szél pedig csökkenti a levegőszennyezettséget. "Megélénkül kicsit az északi szél, de már délutántól gyengül is, és emiatt egy kicsit felszakadozhat a felhőzet. Észak-kelet felől szárazabb levegő jön, ugyan hideg, ezért aztán az instabilitása megszűnik ennek a ködös rétegnek. Úgyhogy van esély rá, de utána ismét összezáródik a felhőtakaró" - magyarázta Pétervári Tibor.

A szakorvos addig is azt javasolja a sportolást kedvelőknek, hogy a szabadtéri kocogást cseréljék ideiglenesen szobabiciklizésre.


Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb