Nyomtatás

Az átlagosnál többet vonultak a napokban a mentők

2017-02-07, 10:55
   |   Kategória: Tér-Kép
A gyakori időjárásváltozás és a fronthatás megviseli szervezetünket. Az utóbbi napokban gyakrabban vonultak a szombathelyi mentők emiatt - nem szabad lebecsülni a légnyomás változásainak szervezetre gyakorolt hatását!
Hideg, meleg és kettős fronthatás uralta az elmúlt napokban az Alpokalja időjárását. Emiatt elsősorban az idősebbek állapota romlott: vérnyomásingadozás, levertség, görcsök és ízületi panaszok okoztak a szokásosnál nagyobb gondot. “Péntektől számítva 15-20 százalékkal nőtt az esetszámunk, aminek a jó része a fronthatásnak tudható be, hiszen a krónikus betegségben szenvedők, őket viseli meg leginkább, legsúlyosabb mértékben a fronthatás" - mondta
Lórántfy Mária, az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója.

Az epilepsziásokhoz, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkhöz kellett a szokásosnál többször vonulniuk a mentőknek. A közlekedési balesetek száma sem csökkent - ilyenkor gyengül a reakcióidő, a koncentálóképesség. Ráadásul hamarosan megint jön a hó. Még két hétig biztosan nem érkezik meg a tavasz - ráadásul változatos ciklonok uralják a légkört.
“A kedd az hidegfronti szakasz lesz, és a hét további napjain már hideg idő várható, már holnaptól. Fagyos lesz ismét az éjszaka, mínusz 8-10 fokig hűl le a hőmérséklet szerdán, csütörtökön" - mondta Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat észlelője.

A szakemberek a megelőzést javasolják: a front közeledtével készítsék elő a gyógyszereiket a krónukus betegek, lehetőleg sok folyadékot igyanak. Akik pedig cukorbetegségben, vagy magas vérnyomásban szenvednek, mérjék többször ezek értékét - így megelőzhető a komoly baj.