Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Ápolók napja a Markusovszky-kórházban

Február 19., Kossuth Zsuzsanna születésnapja 2014 óta a magyar ápolók napja, amely az egészségügyi szakdolgozók áldozatos munkájára hívja fel a figyelmet. Ez alkalomból ünnepséget és tudományos ülést tartottak a Markusovszky-kórházban, melynek keretében átadták az idei Kossuth Zsuzsanna-pályázat díjait is.
1200 szakdolgozója van a Markusovszky-kórháznak, köztük 650 ápoló. Munkájukra minden egyes osztályon nagy szükség van. A tiszteletükre rendezett ünnepségen elhangzott: az orvostudmány fejlődése manapság egyre több feladatot ró a nővérekre. Tudományos munkát végeznek, és az élethosszig tartó tanulás jegyében továbbképzéseken vesznek részt. "Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy pozitív példákat bemutatva szó essen az egészségügyi dolgozók áldozatos munkájáról, hisz ez egészségügyi ellátás legnagyobb értékét a képzett, szakmáját szerető, megbecsült szakdolgozók alkotják. Tagjai a kórházi ápolás valamennyi területén jelen vannak, munkájuk az egészségügyi rendszer számára nélkülözhetetlen" - fogalmazott Altmajer Beáta ápolási igazgató.

A jelenlévőket köszöntötte Harangozó Bertalan kormánymegbízott, valamint Puskás Tivadar, aki polgármesterként és orvosként is szólt az ápolókhoz. "Valakinek segíteni az mindenképpen azt jelenti, hogy másnak, a segítségre szorulónak valamiféle hiányát próbálom kiegészíteni" - hangsúlyozta.

A kórház főigazgatója nehézségként az osztrák munkerőpiac és a szombathelyi szociális szféra elszívó hatását említette. Szerinte a jövőkép azon múlik, sikerül-e biztosítani az ápolók utánpótlását. Nagy eredménynek tartja, hogy sikerült megőrizni a PTE szombathelyi oktatási portfólióját és elindult az iskolarendszerű egészségügyi képzés is a 14-18 évesen körében. Úgy véli, a mai egészségügyben stratégiai kérdés az ápolók megbecsülésének növelése, amelyben a szeptemberi béremelés csak a kezdet volt. "Az orvosoknál kicsit nagobb arányú béremelés volt, mint az ápolónál. Erre is szükség van, de azt gondolom, ez a későbbiekben kompenzálódni fog, hiszen évről évre fog béremelés történni, ami az inflációt jelentősen meghaladó béremelés, de még mindig nem áll ott a történet, ahol én szeretném" - mondta
Nagy Lajos, a Markusovszky-kórház főigazgatója.

Idén kiemelkedő számú, 21 beadvány érkezett a Kossuth Zsuzsanna-pályázatra, amelyre két kategóriában jelentkezhettek a szakdolgozók. Az első díjat a gyermekosztály dolgozói: Császár Bernadett, Fekete Mónika és László Rita, valamint a patológia munkatársa, Tóthné Horváth Ágnes érdemelte ki. Az emléknap további részében onkológiai témájú előadások hangzottak el.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb