Megújul a Szent Márton templom előtti tér

2017-06-22, 13:03
   |   Kategória: Tér-Kép
A Szent Márton-terv I. ütemében 5 milliárd forint áll rendelkezésre fejlesztések megvalósítására. Több beruházás már lezárult, a végéhez közeledik a sétány építése a Romkertben, és hamarosan megkezdődik a Szent Márton templom előtti tér felújítása is.
Jól halad Szent Márton-terv első ütemének végrehajtása, ezt állapította meg legutóbbi ülésén a városi közgyűlés. „A Berzsenyi téren a közmű munkálatok lassan a végéhez érkeznek. Most már a Szily János utcai szakaszon kerül sor a közmű rekonstrukcióra, és lassan kezdődik a térkövezés. A Széchenyi utcában már látni, mind az útpadka, azaz a szegély kiépült, ott lassan elindul a burkolatépítés, és lassan indul, a munkaterület átadása megtörtént a Szent Márton előtti térnek, itt is rövid időn belül kezdődnek a munkálatok. Az elején szintén a közmű rekonstrukcióra kerül sor" - mondta Illés Károly alpolgármester

Az elmúlt években a Szent Márton templom előtti tér felújítására több elképzelés is megfogalmazódott. „Néhány építész még grandiózus tervet is készített a tér felújítására. Többek között volt olyan, aki óriási felül látót, kilátót tervezett a Szent Márton tér elé. Na most nem ez valósul meg, ennél sokkal jobban a földön maradunk. Megújul a Szent Márton tér teljesen, vagy Szent Márton templom előtti tér teljesen. Bruttó 526 millió forintból fog megújulni a tér" - fogalmazott Lendvai Ferenc, a gazdasági és városstratégiai bizottság elnöke.

A téren megszűnik a gépjármű közlekedés, a téren gyalogos övezetet alakítanak ki. Megszűnik a buszparkoló, és az itt lévő autóparkolókat áthelyezik egy közeli területre. „Ennek térnek a formája egy ellipszis alakú tér lesz. Körbevéve zöld felületekkel, amelynek gyújtópontjában áll a szobor, Szent Márton-szobor. Amit szintén működő képessé próbálnánk tenni úgy, hogy folyjon belőle a víz, ami ugye a Szent Márton-kútja felé épült ez a szobor, és a leülési lehetőségek lesznek" - magyarázta Litkei Tamás építész.

A templom előtti tér alkalmas lesz rendezvények tartására is. Szent Márton-napján pedig innen indulhat majd, és ide érkezhet vissza az ünnepi menet.
Kapcsolódó elemek

11 hozzászólás


Fatal error: Call to a member function getCfg() on a non-object in /home/szomthu1/szombathelyi7/plugins/system/japager/japager.php on line 178