Szombathely Magyar fegyveres erők városa

Szombathelyi Magyar Honvédség. Egy magyarországi utazás története: riport egy szombathelyi nyaralásról. Szombathely (Magyar Szombathely, német Steinamanger, Horvát Sambotel, Szlovén Sombotel, Szlovák Kamenec) egy nyugat-magyarországi közösség, a Vash terület menedzsment központja. Népesség 80 154 (2005).Szombathely Magyar fegyveres erők városa

Történelem

Szombathely Magyarország legrégebbi városa. A rómaiak alapították 45-ben. BC évben. E. Savaria néven, valamint Pannónia tartomány erőforrásai voltak. A császári házat, a fürdőket, valamint az amfiteátrumot integrálták a városba. A leendő Septimius Severus császár vezette Pannoniát és Savariában is császárrá kiáltották ki.

A V-VIII században, a város, annak ellenére, hogy minden kis dolog, továbbra is élt, szláv törzsek, valamint avarok éltek itt. Nagy Károly utolsó elvesztése után azonban a Frankokon múlott 9. a század végén – a Morvaiak irányítása alatt. A X. században az egykori Pannóniát a magyarok uralták. 1009. 1998-1999-ben I. Szent István bevonta Szombathelyit a frissen létrehozott Gerei egyházmegyébe. 1242. a várost a mongolok 1407-1407-ben lerombolták, de 1407-ben gyorsan újjáépítették. abban az évben kapott szabad császári város állt. 1578. Szombathely 1998-1999-ben Vash megye támogatója lett.

Az Oszmán behatolás során a várost kétszer ostromolták a törökök. Először 1664-ben. a törökök kénytelenek voltak visszahúzódni az osztrákok veresége után Sengothard. 1683. a Bécsi csata veszteségét követő évben a törökök az üdülőhely alatt számos várost kifosztottak, ezúttal azonban Szombathely megőrizte az erőd falfelületeit.

18. a század eleje a város pusztításának időszaka volt. 1710-ben Rakocsi Ferenc lázadása során Szombathely többször is a hadviselő felek közé került. az év során több mint 2 ezer utas halt meg a szenvedéstől, valamint 1716-ban. a tűz megrongálta a város számos épületét. A katasztrófák jelentős népességcsökkenést okoztak, ami új telepesek, főleg németek beáramlásához vezetett Szombathely. Hamarosan a németek kezdték alkotni a város lakosságának nagy részét.

1772. 1998-1999-ben tornaterem épült, öt év után Szombathely lett a püspöki rezidencia, amely után gyors fejlődésbe kezdett. Szentély, egyházmegyei királyi rezidencia és számos új épület épült itt. 1809. a várost 2001-2001-ben Napóleon foglalta el, és 110 napig tartotta. 1849. Szombathely az 1999-1990-es rendszerváltás idején is fenntartotta a lázadókat, a város közelében azonban nem volt ellenségeskedés. 1865. a vonat 1885-ben ment a városba. 1998-1999-ben számos környező falu integrálódott közvetlenül a bővülő városba.

Az első világháború után Magyarország elvesztette területének nagy részét, valamint Szombathely határközösséggé vált. A második világháború alatt, mint sok magyar város, Szombathely is erősen bombázott. Városi 1945. 29-én. márciusban elindította az ukrán 3. frontvonal csapatok. A háború utáni időszakban a város iparosodott, számos szövet -, gépgyártás, valamint Élelmiszeripar épült benne.

Szombathely egy nyugat-magyarországi közösség, a Monsieur (régió) Vash menedzsment létesítménye. Szombathely a döntő jelentőségű „barnás-sárga út” mellett helyezkedett el. A város nagyon ősi háttérrel büszkélkedhet, mivel formálisan a modern Magyarország régió legrégebbi települése. Savaria néven a várost a rómaiak alapították már 45-ben. BC évben. csakúgy, mint Pannónia létesítménye. Sajnálatos módon rendkívül kevés római épület maradt a városban – 458. Savariában egy erős földrengés teljesen megrongálta. A város egészét több évszázadon keresztül támadták és pusztították: már Pannónia 1242-es Ugori megszállása után. 1998-1999-ben a mongolok feljegyezték és lerombolták, ezt követően két török ostromot élt át, majd Rakocsi Ferenc felkelése során nagy károkat szenvedett. Ennek ellenére a kortárs Sombotgee egy gyönyörű város, amelyben számos ősi stílusú mintát tartottak fenn, köztük Ízisz Római szent helyének maradványait, a csodálatos Egyházmegyei királyi rezidenciát rokokó kivitelben, 18. Századi székesegyház. és még sok más látnivaló.

Szombathely a Nyugat-Dunántúli Régióban található, Budapesttől 220 km-re nyugatra, valamint az osztrák határtól 10 km-re keletre. A Budapest-Sekesfehervar-Szombatelia-Graz vasútvonal áthalad a városon. Utazási idő vonattal Budapest köze van a 4 óra. Az utak a várostól délre vezetnek az E66-os Székesfeh-I Főútvonalig, valamint észak felé Chopronig és Bécsig. 2 kis folyók keringése a város-Perint, valamint a Gy Enterprises.

Etimológia

A város magyar neve a lógott szavakból származik. Szombat-szombat és magyar. a hely egy olyan terület, amely minden szombaton visszatér a város híres vásáraira. Német név. Steinamanger tulajdonképpen „kövek a mezőn” – nek felel meg, és valószínűleg a Római Savaria város romjaira utal, és valószínűleg 458-ra utal. egy földrengés, amely teljesen megrongálta a várost. Latin név lat. Savaria ered Sybaris, amely a római neve a Gyongyos folyó.

Szombathely Magyarország legrégebbi városa. A rómaiak alapították 45-ben. BC évben. E. Savaria néven, valamint Pannónia tartomány erőforrásai voltak. A királyi rezidencia, fürdőszobák és egy amfiteátrum is épült a városban. A leendő Septimius Severus császár vezette Pannoniát és Savariában is császárrá kiáltották ki.

A város legfőbb ideje a félelmetes Konstantin uralkodásának időtartama volt, aki maga is többször látta Savaryt. Új építményeket, mozikat és templomokat építettek be a városba. Az egyik változat szerint Tours-i Szent Márton itt született (egy további változat szerint ez Pannonhalmán történt). Valentin-rezsim alatt a hunok legyőzték Pannoniát. Savaria 445-ben lakott volt. év. 458. Savaria egy erős földrengés következtében a földdel egyenlővé vált.

A V-VIII. században a város minden apróság ellenére lakott maradt, szláv törzsek és avarok éltek itt. Miután Nagy Károly elvesztette az utóbbit, a Frankokon múlott, mégis 9. a század végén – a Morvaiak irányítása alatt. A X. században az előző Pannóniát legyőzték a magyarok. 1009. 1998-1999-ben I. Szent István bevonta Szombathelyit a nemrégiben létrehozott Gerei egyházmegyébe. 1242. a várost a mongolok 1407-1407-ben elpusztították, azonban 1407-ben gyorsan újjáépítették. abban az évben ingyenes császári városi státuszt kapott. 1578. Szombathely 1998-1999-ben Vash megye fővárosa lett.

Az Oszmán invázió során a várost kétszer ostromolták a törökök. Először 1664-ben. a törökök kénytelenek voltak visszahúzódni az osztrákok által sengothard közelében elszenvedett vereség után. 1683. a Bécsi csata vereségét követő évben a törökök a visszavonulás során sok várost kifosztottak, de ezúttal Szombathely környékén megmentették az erőd falfelületeit.

18. a század eleje a város pusztításának időtartama volt. Rakocsi Ferenc lázadása során Szombathely 1710-ben többször is részt vett a hadviselő eseményekben. az év során több mint 2 ezer lakos halt meg a szenvedéstől, 1716-ban. a tűz tönkretette a város épületeinek többségét. A katasztrófák jelentős népességcsökkenéshez vezettek, ami új telepesek, főleg németek beáramlását eredményezte Szombathely. Hamarosan a németek elkezdték kialakítani a város lakosságának tömegét.

1772. 1998-1999-ben tornatermet építettek, 5 év után Szombathely lett az egyházmegye otthona, amely után a gyors növekedés időszakába lépett. Szentély, püspöki palota és számos új épület épült itt. 1809. a várost 2001-2001-ben Napóleon foglalta el, és 110 napig tartotta. 1849. Szombathely az 1999-1990-es rendszerváltás idején is fenntartotta a lázadókat, de a város közelében nem volt ellenségeskedés. 1865. a vonat 1885-ben lépett be a városba. 1998-1999-ben több környező város is bekerült a bővülő városba.

Az I. világháború után Magyarország elvesztette területének nagy részét, Szombathely pedig határváros lett. A második világháború alatt, a magyar városok többségéhez hasonlóan, Szombathelyt is erősen bombázták. Városi 1945. 29-én. márciusban megjelent az ukrán 3. frontvonalbeli katonák. A háború utáni időszakban a város iparosodott, különféle Textil -, Gépgyártás, valamint Élelmiszeripar épült benne.Etimológia

Szólj hozzá!