Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Hatalmas károkat okozott a szélvihar az erdőkben

A félmilliárd forintot is megközelíti az a kár, amit az augusztus közepi szélvihar okozott a Vas megyei állami erdőkben. Több száz hektáron törtek derékba vagy dőltek ki a fák.
Helikopter emelte a magasba az erdészet munkatársait a pusztító vihar utáni napokban, hogy a lehető leggyorsabban felmérhessék az orkán erejű szél okozta károkat. Több helyütt ugyanis a kidőlt fák járhatatlanná tették az utakat. "Több száz hektáron előzetes becslések szerint törtek derékba a fák, ez kb. 20-50 ezer m3-nyi faanyag károsodását jelenthette. Tehát eddigi ismereteink szerint a kár értéke eléri a félmilliárd forintot" - mondta
Tóth Péter, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kereskedelmi előadója.

Az Őrségben, Bajánsenye környékén lehetett a vihar epicentruma, itt a fenyőállományokat tarolta le a szél. A Kőszegi hegységet sem kímélte a természet ereje, a légifelvételeken jól látszik az a mintegy 2 km-es sáv, ahol dominószerűen, gyökerestől fordultak ki a földből a 30-40 méter magas bükkfák. "Ahhoz képest, hogy ezek a bükkök milyen nagyra meg tudnak nőni, a gyökerük nagyon sekélyen nyúlik le a talajba. A nagy szélhatás következtében ezért van, hogy könnyen ki tudnak borulni" - fogalmazott Németh János, Szombathelyi Erdészeti Zrt. fahasználati műszaki vezetője.

A Kőszegi hegységben mintegy háromezer m3-nyi fát károsított a vihar, ezek nagy része bükk. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. az erdészeti hatóság engedélyétől függően kezdi meg a károk felszámolását. "A sérülés nagyságától függően rönk választékot, vagy tűzifát, feltételezhetően mindent ki fogunk tudni termelni belőle" - tette hozzá Németh János.

A több mint 130 éves, ereje teljében lévő bükkfát szétrobbantotta a szél, a másik hatalmas bükköt pedig úgy meghajlította, mintha egy óriási kifeszített íj lenne. Ilyen körülmények között a kitermelés nagyon nehéz feladat. Az erdészet az utakat már megtisztította a kidőlt fáktól. A területen több turista útvonal is áthalad. Az erdészet azt kéri a kirándulóktól, hogy a katasztrófa sújtotta térséget lehetőleg kerüljék el, és a többi erdőrészletben is fokozott óvatossággal közlekedjenek.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb